Rendkívüli: elvehetik Imane Khelif aranyérmét

Véget érhet Imane Khelif karrierje? Elvehetik az aranyérmét, és az érem visszavonása egyre valószínűbb!

 Egyre nő a nyomás: Több óvást is benyújtottak Imane Khelif ellen

Imane Khelif, az algériai ökölvívó aranyérme egyre nagyobb veszélybe kerül, miután több hivatalos óvást is benyújtottak ellene a párizsi olimpiai szereplését követően. A versenyző, aki történelmet írt azzal, hogy XY kromoszómás nőként indult az olimpián, komoly bajban van, mivel egyre többen kérdőjelezik meg a győzelme jogosságát.

Rendkívüli eset: Az első XY kromoszómás női sportoló az olimpián

Khelif esete igazi precedens nélküli botrányt kavart a nemzetközi sportvilágban. Korábban még soha nem engedték meg, hogy egy XY kromoszómás női versenyző részt vegyen az olimpiai játékokon. Bár Khelif nőként él és az is maradt, magas tesztoszteronszintje sokak szerint tisztességtelen előnyt jelentett számára az ökölvívásban. Ezt a véleményt erősítette meg több sportoló és szakértő is, akik szerint Khelif indulása a fair play elveit sértette.

A győzelem utáni botrányok

Khelif elképesztő teljesítményt nyújtott a párizsi olimpián, amikor mindössze 46 másodperc alatt kiütötte első ellenfelét, majd Hámori Lucát is legyőzte, aki ugyan kitartóan küzdött, de alulmaradt a ringben. A győzelmek azonban nem hoztak békét az algériai sportoló számára. Amint átvette aranyérmét, azonnal megindultak az óvások és kritikák, amelyek azóta sem csitulnak.

Szakértők véleménye és a lehetséges következmények

A botrány gyorsan tovább gyűrűzött. Kovács „Kokó” István, Magyarország elismert ökölvívója, nyíltan csalónak nevezte Khelifet, míg Szabó Gábor, az Eurosport főszerkesztője hangsúlyozta, hogy Khelif indulását nem lett volna szabad engedélyezni. Véleménye szerint a sportban két alapelvnek kell érvényesülnie: a fairnessnek és a biztonságnak, és Khelif esete mindkettőt aláássa.

Az aranyérem veszélyben: Elvehetik Khelif címeit?

A legnagyobb kérdés most az, hogy elvehetik-e Imane Khelif aranyérmét a kialakult botrány következtében. Bár a Nemzeti Olimpiai Bizottság engedélyezte az indulását, a helyzet bonyolultabb, mint elsőre látszik. Falus András, Széchenyi-díjas immunológus professzor szerint Khelif helyzete biológiai doppingnak minősülhet. Ha egy sportoló doppingtesztje pozitív eredményt mutat, az érmét visszavonhatják – és Khelif esetében is ez lehet a sorsdöntő kérdés.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság most mérlegeli a helyzetet, és egyre valószínűbb, hogy utólagos vizsgálatot indítanak az ügyben. Ha Khelif bűnösnek találtatik a sportszerűtlenségben, nemcsak az aranyérmét, de egész karrierjét is elveszítheti. A világ figyelme most arra irányul, hogy vajon sikerül-e megőriznie vitatott győzelmét, vagy a botrány véget vet az eddigi pályafutásának.

(Forrás: femcafe)

Tóthné Katica

Blogger, természetkedvelő és recept fanatikus.

Ez is érdekelhet

error: :(