Nyomjon már legyen kedves egy lájkot aki gyerek korától fogyasztja a lecsót és még kutya baja nem volt tőle!Figyeld mit írnak róla.

Nyomjon már legyen kedves egy lájkot aki gyerek korától fogyasztja a lecsót és még kutya baja nem volt tőle!Figyeld mit írnak róla.

Egy finom lecsónál nincs is jobb a nyári hónapokban, de bizony célszerű télire is eltenni belőle néhány üveggel.

Most egy tartósítószer-mentes változatot teszünk közzé.

Hozzávalók:

0,5 rész vöröshagyma félbevágva, felszeletelve

1 rész paprika

2 rész paradicsom kockázva

pirospaprika ízlés szerint

Sertészsír (módjával, éppen csak amennyi tényleg szükséges!)

Befőzés folyamata:

1.A dunsztosüvegeket tepsire rakom, beteszem a sütőbe, a hőfokot minimumra állítom.

2.Zsírra teszem a hagymát, sózom

3.Rádobom a paprikát, most szórom meg pirospaprikával, majd alaposan összekeverem. Ezután közepesen édesítem

4. így teszem rá a paradicsomot. Kevergetem, hogy ne a végére égjen le, hiszen egy csöpp vizet sem rakok hozzá! Törekszem arra, hogy ne törjem össze az alkotókat! Amikor a paradicsomlevet ereszt, akkor megnyugodhatsz, hogy ez így már tényleg egy lecsó. És amikor megkóstolod, akkor rádöbbensz, hogy ilyen finom LECSÓT életedben nem ettél!

5.Félig főzöm az egészet azért, hogyha kedvem tartja, télen, amikor előveszem, rá tudjam dobni esetleg egy extra adag hagymára, és még akkor is élvezetes az állaga,nem paradicsomlé lesz belőle.

6.Sütőből kiveszem a dunsztosüvegeket, gázról leveszem a lecsót és azonnal szedem át az üvegekbe, ekkor picit sistereg a lecsóm, mivel fel vannak forrósodva az üvegek. Olvasztott zsírt locsolok picit a tetejére, rögtön lefedőzöm, dunsztba teszem.

A lecsó, egy hagyományos magyar étel, amely paprikából, paradicsomból, hagymából, és gyakran kolbászból vagy tojásból készül. Az alapanyagoknak köszönhetően számos pozitív egészségügyi hatása van. Íme 10 pozitív hatás:

  1. Gazdag vitaminokban: A paprika és a paradicsom magas C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert és javítja a bőr egészségét.
  2. Antioxidánsok: A paradicsomban található likopin és a paprika béta-karotin tartalma segíthet a sejtkárosodás elleni védelemben és csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát.
  3. Alacsony kalóriatartalmú: A lecsó alapvetően alacsony kalóriatartalmú, így segíthet a testsúly kontrollálásában, miközben tápláló és ízletes marad.
  4. Magas rosttartalom: A zöldségek magas rosttartalma javítja az emésztést és segít a székrekedés megelőzésében.
  5. Szív-egészség: A zöldségekben található fitonutriensek és antioxidánsok segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
  6. Gyulladáscsökkentő: A paradicsomban és a paprikában található vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek, ami előnyös lehet krónikus gyulladással járó betegségek esetén.
  7. Gazdag ásványi anyagokban: A lecsó összetevői, különösen a paprika, gazdagok káliumban, ami fontos az izomműködéshez és a vérnyomás szabályozásához.
  8. Hidratálás: A paradicsom és a paprika magas víztartalma hozzájárul a megfelelő hidratáció fenntartásához.
  9. Javítja a látást: A paprika magas béta-karotin tartalma hozzájárulhat a szem egészségének megőrzéséhez és a látás javításához.
  10. Könnyen emészthető: A főtt zöldségek könnyen emészthetőek, ami különösen előnyös lehet érzékeny gyomrú emberek számára.

A lecsó tehát nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnyt is kínál, köszönhetően a friss zöldségek tápanyagdús összetételének.

A cikk forrása: https://www.minden-egyben.com/nagyi-receptjei/igy-keszul-a-lecso-hazilag-tartositoszer

Tóthné Katica

Blogger, természetkedvelő és recept fanatikus.

Ez is érdekelhet

error: :(