5 titok, így tedd el télre a sárgabarackot!

Lassan eljön az ideje, hogy üvegbe zárjuk a nap érlelte, messze földön híres magyar sárgabarackot. Hagyományos módon tehetjük el, vagy egy kis csavarral, hogy még különlegesebb legyen. Mutatjuk, hogyan csináld:

Ne félj a befőzéstől! Nem kell órákig a meleg konyhában állnod, sőt akár főzés és cukor nélkül is megőrizheted a gyümölcsöt.

SÁRGABARACKBEFŐTT CUKOR ÉS TARTÓSÍTÓSZER NÉLKÜL

Az alaposan megmosott, majdnem teljesen érett gyümölcsöt magozd ki, és azonnal dobd citromsavas vízbe, hogy megakadályozd a barnulást. A citromsavas víz elkészítéséhez használj tasakos étkezési citromsavat, amelyet bármely élelmiszerboltban beszerezhetsz. A lecsepegtetett fél barackokat szorosan helyezd el kisebb üvegekben, közben ütögesd az üvegek alját, hogy a gyümölcsök minél jobban tömörödjenek, és minél kevesebb levegő maradjon közöttük. A légmentesen lezárt üvegeket állítsd egy nagy fazékba, önts alájuk vizet, és fokozatosan melegítsd fel, majd gőzöld a befőttet a forrástól számítva 25-30 percig. Hűlés után még két alkalommal gőzöld 15-20 percig, hogy biztosítsd a megfelelő tartósítást. A végén kevés lé képződik az üvegek alján, a gyümölcs kissé megpuhul, de megőrzi a zamatát. Felbontás után hűtőszekrényben tárold, és 2-3 napon belül fogyaszd el, hogy a legjobb ízélményt nyújtsa.

CUKROZOTT SÁRGABARACK NAPON ÉRLELVE

Hámozz meg és magozz ki 1 kg félig érett, hibátlan gyümölcsöt, ügyelve arra, hogy a barackok épségben maradjanak. Az így előkészített gyümölcsöket alaposan csepegtesd meg citromlével, hogy megőrizze színét és frissességét. Rétegezve helyezd a barackokat az előkészített üvegekbe, minden rétegre szórj 20-25 dkg cukrot, így biztosítva az egyenletes ízesítést. Az üvegek szájára tapassz folpackot, majd szórj rá egy kevés tartósítószert, például nátrium-benzoátot, és fedj le újabb réteg folpackkal, mielőtt a kupakkal lezárod. Az így előkészített üvegeket állítsd napos helyre, és hagyd ott addig, amíg a cukor teljesen feloldódik, ezáltal a barackok megőrzik természetes zamatukat. Bár a felső réteg gyümölcs esetleg megbarnulhat a nap hatására, ez nem befolyásolja a barack ízét, így továbbra is élvezhető marad.

LEVENDULÁS SÁRGABARACKDZSEM

Helyezz egy fazékba 1,2 kg kimagozott, meghámozott sárgabarackot, majd adj hozzá 6 teáskanál finomra aprított levendulavirágot és 2 evőkanál citromlevet, hogy megőrizze frissességét és fokozza az ízeket. Keverj el 35 dkg cukrot egy tasak dzsemfixszel, majd forgasd a levendulás gyümölcskeverékhez, hogy biztosítsd a megfelelő állagot és ízt. Forrald fel a keveréket, majd add hozzá a maradék cukrot, és állandó kevergetés mellett főzd további 3 percig, ügyelve arra, hogy a dzsem megfelelően besűrűsödjön. Forrón töltsd a kész dzsemet előkészített üvegekbe, majd azonnal állítsd őket fejre 5 percre, hogy légmentesen záródjanak és ne kelljen dunsztolni.

MANDULÁS SÁRGABARACKDZSEM

Piríts meg szárazon 5 dkg durvára aprított mandulát, hogy kihozd az ízét és ropogós állagot adj neki. Ezután pürésíts 60 dkg kimagozott kajszibarackot egy turmixgépben vagy botmixerrel, hogy sima, homogén masszát kapj. Keverd össze a barackpürét 4 dl almalével, a pirított mandulával, 1 tasak citromsavval és 50 dkg befőzőcukorral, majd alaposan dolgozd össze az összetevőket. Állandó keverés mellett forrald fel a keveréket, és hagyd, hogy további 3 percig bugyogva főjön, így biztosítva a megfelelő állagot és ízharmóniát. Az elkészült keveréket forrón töltsd tiszta üvegekbe, zárd le őket, és állítsd fejre 5 percre, hogy légmentesen záródjanak, és megőrizd a dzsem frissességét.

CITROMFÜVES VAGY MENTÁS SÁRGABARACKDZSEM

Darabolj fel 1,5 kg meghámozott, kimagozott sárgabarackot, majd keverd össze ugyanannyi befőzőcukorral, és hagyd állni egy éjszakán át, hogy a cukor teljesen feloldódjon és a gyümölcs jól átvegye az ízt. Másnap apríts finomra 5 dkg friss citromfű- vagy mentalevelet, hogy friss, üde aromát adj a dzsemnek. A cukrozott gyümölcsöt folyamatos kevergetés mellett forrald fel, adj hozzá 1 tasak citromsavat, és főzd 4 percig, hogy megfelelően besűrűsödjön. Ezt követően keverd hozzá az aprított zöldfűszert, és forralj még egyet a keveréken, hogy az ízek jól összeérjenek. Az elkészült dzsemet forrón töltsd sterilizált üvegekbe, azonnal zárd le, és állítsd fejre 5 percre, hogy légmentesen záródjanak és megőrizd a frissességüket.

Tóthné Katica

Blogger, természetkedvelő és recept fanatikus.

Ez is érdekelhet

error: :(