50 év felettiek figyelem! Kellemetlen vizsgálatra kap behívólevelet! 500 ezer magya Figyelje a postaládáját, mert már a napokban is jöhet a levél!

50 év felettiek figyelem! Kellemetlen vizsgálatra kap behívólevelet! 500 ezer magya Figyelje a postaládáját, mert már a napokban is jöhet a levél!

 

Magyarország kormányának célja, hogy az egészségben megélt évek száma növekedjen, a megelőzhető, korai elhalálozások száma pedig csökkenjen. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek gyógyíthatók, az egészséges életmód pedig hozzájárul a gyógyulási esélyek növekedéséhez, valamint egyes rákbetegségek kialakulásának csökkentéséhez.

Miért van szükség szervezett lakossági szűrővizsgálatokra?

A megbetegedések, és a halálozás aránya arra mutat, hogy a daganatos betegek többsége
előrehaladott állapotban kerül kórismézésre és kezelésre az egészségügyi ellátórendszerbe,
amikor a beteg még kezelhető ugyan, de eredményes gyógyításának a kilátásai már
korlátozottak. Ez a helyzet annak ellenére, hogy az orvostudomány mai állása szerint a
daganatos betegségek miatt bekövetkezett halálozás egy jelentős hányada elkerülhető lenne.
Az elkerülhető halálokok körébe tartoznak azok a daganatos betegségek, amelyek korai, még
tünetmentes állapotban szűrővizsgálattal felismerhetőek, mert ezek idejében elkezdett
kezelésével még teljes gyógyulás érhető el. Ha Magyarországon a lakosság legalább 70%-a
részt venne az egészségügyi ellátórendszer által felkínált szűrővizsgálatokon, a szervezett
szűrés bevezetését követő 5-7 éven belül évente mintegy 1.500-2000 személy idő előtti
halálozása elkerülhető lenne. Ez jelentősen hozzájárulna a népesség egészségi állapotának
javulásához.

Hazánkban a vastagbélrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés. Leginkább a 40. életév után jelentkezhet, jellemzően 50 és 70 éves kor között a legmagasabb az előfordulási gyakorisága, utána fokozatosan csökkenni kezd ez a gyakoriság.

Nagyon fontos tudnia, hogy a rosszindulatú vastagbéldaganatok lassan alakulnak ki és a kezdeti időszakukban többnyire nem járnak olyan tünetekkel, amit Ön észrevenne, ezért ebben az esetben is kiemelkedően fontos a korai stádiumban való kimutatása, kiszűrése.

A vastagbél daganatai a jelenleg alkalmazott szűrési módszerekkel igen hatékonyan kiszűrhetők, s ez által meg is előzhetők!

De mit is jelent pontosan a „szűrés” kifejezés?

A „szűrés” az a módszer, ami a célbetegség kifejlődésének azon szakaszában vizsgálja a beteget ahol az egyén tünetmentes, de az erre érzékeny vizsgálati módszerrel elváltozás már kimutatható, ami később rosszindulatú daganattá alakulhat.

Miért is fontos ez?

A daganatos elváltozások a szervezetünk egészséges állapotából indulnak ki, majd a testünket érő környezeti hatások következtében alakulhatnak át rosszindulatú daganattá. Ez a folyamat éveket vehet igénybe és sokáig tünetmentes lehet. A panaszok gyakran későn észlelhetők, ekkor a betegség előrehaladott állapotban lehet, és gyakran fatális kimenettel kell szembenézni.

Kik jogosultak a szervezett vastagbélszűrésben való részvételre?

Vastagbélszűrésre jogosult minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező 50-70 éves életkor közötti nő és férfi, akik az elmúlt 2 évben (pontosan: 22 hónapban) nem voltak vastagbéltükrözésen, nem volt széklet immunkémiai vizsgálatuk és akiknek nincs igazolt vastag-, végbél daganata és gyulladásos bélbetegsége.

Hogyan jutok hozzá a vastagbélszűréshez szükséges mintavételi tartályokhoz (páciens egységcsomaghoz)?

  • amennyiben Ön szűrésre jogosult és a háziorvosa csatlakozott a szervezett vastagbélszűréshez, együttműködési megállapodást kötött az NNK-val, úgy az állandó lakcímére személyre szóló meghívó levelet küld az NNK Szűrésirányítási Főosztálya. A meghívóban az áll, hogy a páciens egységcsomag átvétele miatt keresse fel a háziorvosát, akitől átveheti a mintavételhez szükséges eszközöket.
  • amennyiben Ön szűrésre jogosult, de a háziorvosa nem csatlakozott a szervezett vastagbélszűréshez, úgy az esélyegyenlőség megteremtése érdekében az NNK Önnek is lehetőséget biztosít a szervezett vastagbélszűrésben való részvételhez, és tájékoztatót küld Önnek. Kérjük, jelezze részvételi igényét a csomagban található térítésmentesen visszaküldhető válaszlevélben, vagy online a vbjelentkezes.nnk.gov.hu oldalon, és a mintavételhez szükséges páciens egységcsomagot a lakóhelyére postázzuk.

Annak érdekében, hogy a betegség időben felismerhető legyen, a kormány kiépítette a szervezett szűrések rendszerét. Ennek keretében lehetővé tette az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő céllakosság minél nagyobb számban történő bevonását a szervezett szűrővizsgálatokba. A szűrések hosszú távú célja a daganatos betegségek előfordulásának és a betegség okozta halálozások csökkentése.

A szervezett emlőszűrés célcsoportja a 45-65 év közötti nők, vizsgálatukat kétévente kell megismételni. A program indulása óta annak keretében eddig több mint 9.000 rosszindulatú daganatot fedeztek fel. A kormány évente 500 ezer meghívót küld ki a veszélyeztetett céllakosság számára, a szűrésen való részvételi arány közel 45%. Célunk, hogy a részvételi arányt folyamatosan növeljük, így az elkövetkezendő időszakban mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szűrővizsgálatokat közelebb vigyük a lakossághoz.

A mellrák elleni küzdelem világnapján is arra biztatjuk az érintett lakosságot, hogy rendszeresen vegyenek részt a szűrővizsgálatokon, hogy a minél több időt tölthessenek családjaik körében.

A cikk forrása: https://www.minden-egyben.com/hirek/45-ev-felettiek-figyelem-kellemetlen-4/2

Tóthné Katica

Blogger, természetkedvelő és recept fanatikus.

Ez is érdekelhet

error: :(