Változtatni akarnak a nyugdíjrendszeren, itt a javaslat!

Változtatni akarnak a nyugdíjrendszeren, itt a javaslat!

Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek a magyar emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága, ezért változtatnák meg azt, mutatjuk az álláspontjukat.

Elemezték a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait

A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News tulajdonosa és alapítója, valamint Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.

A jelenlegi magyar öngondoskodási rendszer elsősorban a középgenerációt éri el és azokat, akik átlag feletti jövedelemmel rendelkeznek – mondta Karácsony Mihály a Nyugdíjszerviz adásában. Emiatt pedig nagyon sok társadalmi réteg kerül bizonytalan helyzetbe.

Így állnak most a nyugdíjbiztosítások

Farkas András nyugdíjszakértő elmondása szerint nyugdíjbiztosítással jelen pillanatban 420 ezer magyar polgár rendelkezik és ők valóban elsősorban a közép, valamint a felsőosztály tagjai. Nagyon hasonló a helyzet a nyugdíj-előtakarékossági számlákat nézve, amelyből 80-100 ezer létezik a ma az országban. Összességében ez körülbelül 500 ezer ember. Van azonban a harmadik elem az önkéntes nyugdíjpénztári tagság, amellyel körülbelül 1 millió ember rendelkezik, viszont, csak a fele fizeti rendszeresen a tagdíjat.

Ez a rendszerelem tipikusan az alacsony keresetűeknek nyújt lehetőségeket

Az ő esetükben viszont kulcskérdés a munkáltatói hozzáállás. Ha a munkaadó átvállalja ennek a tagdíjnak a kifizetését, ha nem is egészében, csak részben, akkor is a munkavállalói motiváció szinte száz százalékos lesz. Jó példa erre, a Magyar Villamos Művek (MVM), amely nagyon komoly összeggel támogatja munkavállalóinak öngondoskodását. Külön előnye ennek a konstrukciónak, hogy a munkáltatótól kapott hozzájárulás 20 százalékát a dolgozó adójóváírásként visszaigényelheti, ami dupla haszon.

Farkas András elmondta, hogy végül is az öngondoskodás egy bizalmi kérdés.

Ez ügyben hatalmas sebet ejtett a Magánynyugdíjpénztárak bezárása. 3 millió tag hirtelen ott állt öngondoskodás nélkül és még meg is fenyegették őket, hogy állami nyugdíjuk sem lesz, ha nem lépnek vissza a kormány által garantált rendszerbe. Minek takarékoskodjak hosszútávra, ha azt bármikor elveheti az állam – kérdezték az emberek.

Így változtatnák meg a nyugdíjrendszert

Farkas András úgy látja, hogy e területen nagyon erős a bizalmi válság és szükség lenne bizonyos reformokra, változásokra:

  • a rendszerben elérhető kedvezményeket valorizálják, karbantartsák, amelyek 2016 óta nem változtak.
  • A 20 százalékos adó-visszatérítés mértéke nyugdíj-megtakarítási típusonként eltérő összegben – 100 000 és 150 000 forint között maximalizálva van.
  • Többféle nyugdíj-megtakarítás esetében pedig egy személy, egy évben maximum 280 000 forintot igényelhet vissza, és ez az összeg nem ugyanazt jelenti ma, mint 2016-ban.

forrás

Tóthné Katica

Blogger, természetkedvelő és recept fanatikus.

Ez is érdekelhet

error: :(