Nyomkövetőt raknak minden doboz cigarettára és dohányra! Mindenről tudni fognak!

Nyomkövetőt raknak minden doboz cigarettára és dohányra!

Még egyenlőre nem lehet tudni, hogy mikor és hol vezetik be az első nyomkövetős dohányterméket. A rendszer kiépítésére egyébként 5 évet és mintegy 4 milliárd forintnyi összeget szán az állami trafikcég. Ezért viszont plusz díjakat számolnak majd fel a gyártóknak és az importőröknek.
Ehhez viszont szükséges egy saját informatikai rendszer, amit a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. rendelt meg. Maga a rendszernek a neve elég hosszúra sikeredett, az elsődleges tervek alapján: „dohánytermék azonosító kibocsátó rendszer” vagyis DAKIR névre fogják keresztelni. Ennek a rendszernek a segítségévével nyomon lehet követni majd a dohánytermék útját a gyártástól egészen a trafikig.

Ezt a rendszert még ebben az évben működésbe fogják léptetni. A tender műszaki leírásában egyébként az áll: „Azonosítani szükséges továbbá minden gazdasági szereplőt a gyártótól, importőrtől, a nagykereskedőkön át az első kiskereskedőig, valamint az összes létesítmény, ahol dohánytermék gyártása, tárolása, értékesítése történik és minden dohánytermék gyártására szolgáló gépet”.
Külön díjakat fognak kiszabni előreláthatólag az azonosítók létrehozásáért és a kibocsátásért a gyártóknak és az importőröknek.
Egyébként maga az ötlet nem újkeletű. Az Európai Unió jogszabályainak értelmében kötelezik a tagállamokat arra, hogy minden egyes az Únióban gyártott dohánytermékre vagy az EU-ba importált (dohány)cikkeknek legyen egyedi azonosítója, amivel pontosan nyomon lehet követni mi történik vele.

Ezt a rövid határidő nem sok lehetőséget enged fejvakarásra, így hamar ki kell építeni a rendszert.
De az EU nemcsak a dohánytermékekre vezetett be nyomkövetési jogszabályt, hanem gyógyszerekre is.

Forrás: erdekescikkek.hu

Forrás

Tóthné Katica

Blogger, természetkedvelő és recept fanatikus.

Ez is érdekelhet

error: :(