A szomszédom mutatta ezt a trükköt, amitől a Vitorlavirág szinte azonnal virágba borul. Sajnos sokan elkövetik a hibát, és a növény csak szenved, barnul.

A szomszédom mutatta ezt a trükköt, amitől a Vitorlavirág szinte azonnal virágba borul. Sajnos sokan elkövetik a hibát, és a növény csak szenved, barnul.

A Vitorlavirág (Spathiphyllum), más néven Női boldogság, az egyik legkedveltebb szobanövény, hiszen gyönyörű, hófehér virágaival és elegáns zöld leveleivel otthonunk igazi dísze lehet. Azonban sokan elkövetnek egy alapvető hibát, ami miatt a növény csak szenved, barnul, és a virágzása elmarad. Szerencsére a szomszédom megosztott velem egy egyszerű trükköt, aminek köszönhetően a Vitorlavirágom szinte azonnal virágba borult.

A leggyakoribb hiba: túl sötét helyen tartják a növényt

Sokan azt hiszik, hogy a Vitorlavirág szereti az árnyékos helyeket, hiszen a levelei mélyzöldek és árnyéktűrő növényként is ismert. Azonban a szomszédom figyelmeztetett: a legrosszabb, amit tehetünk, ha túl sötét sarokba helyezzük a növényt. A fényhiány miatt a növény levelei fakulnak, a virágzás elmarad, és végül a levelek elkezdenek barnulni.

Az első dolog, amit tettem, hogy áthelyeztem a Vitorlavirágot egy világosabb helyre, de ügyeltem arra, hogy közvetlen napfény ne érje, mivel az megégetheti a leveleket. Egy árnyékos, de világos ablakpárkány lett az új otthona, és már néhány nap után látni lehetett a változást.

A megfelelő földkeverék fontossága

Egy másik hiba, amit sokan elkövetnek, hogy nehéz, túl tömör földben tartják a Vitorlavirágot. A szomszédom elmagyarázta, hogy a növénynek lazább, jól szellőző talajra van szüksége, mivel a túl tömör földben a gyökerek könnyen rothadásnak indulhatnak. Miután átültettem a növényt laza, jó vízelvezetésű talajba, és eltávolítottam a sérült, barnult gyökereket, a Vitorlavirág hamarosan új hajtásokat és bimbókat hozott.

A túlöntözés veszélyei

Sokan azt hiszik, hogy a Vitorlavirág rengeteg vizet igényel, ezért túlöntözik a növényt. Az én szomszédom is elkövette ezt a hibát korábban, de rájött, hogy a víz stagnálása miatt a gyökerek rothadni kezdtek, és a növény állapota tovább romlott. Azóta megtanultuk, hogy a Vitorlavirágot akkor érdemes öntözni, amikor a talaj felső rétege már kiszáradt, így a gyökerek nem maradnak sokáig vízben.

Az eredmény: virágzás és egészséges növény

Néhány hét múlva, a megfelelő fényviszonyok, talaj és öntözési szokások mellett, a Vitorlavirágom új életre kelt. A levelek zöldelltek, és a növény több virágot is hozott. A szomszédom tanácsai nélkül valószínűleg továbbra is szenvedett volna, és sosem élvezhettem volna a virágait.

Összefoglalva: Ha azt szeretnéd, hogy a Vitorlavirágod virágozzon és egészséges legyen, helyezd világos, de közvetlen napfénytől védett helyre, ügyelj a megfelelő talajra, és ne öntözd túl. Ezzel az egyszerű trükkel a növényed hamarosan gyönyörű virágokkal hálálja meg a törődést!

Tóthné Katica

Blogger, természetkedvelő és recept fanatikus.

Ez is érdekelhet

error: :(