JÖN Az óriási BÍRSÁGESŐ! Akinek kertes háza, hobbitelke van! Elkezdődnek az ellenőrzések!

JÖN Az óriási BÍRSÁGESŐ! Akinek kertes háza, hobbitelke van, most figyeljen! Elkezdődnek az ellenőrzések!

A hatóság szigorúbb ellenőrzéseket indít, és akár 300 ezer forintos bírságot is kiszabhat!

Idén ősszel megkezdődnek a fokozott ellenőrzések, amelyek célja a tiltott hulladékégetés visszaszorítása, különös tekintettel a kertes házakra és a hobbitelkes övezetekre. Az elmúlt években ugyanis egyre többen nyúltak szabálytalan módszerekhez, hogy csökkentsék a téli fűtési költségeiket, azonban a hulladékok égetése nem csak a levegőt szennyezi, hanem súlyos bírságokat is vonhat maga után.

A bírság mértéke elérheti a 300 ezer forintot!

A hatóságok szigorú fellépésre készülnek: az ellenőrök minden szabálytalanságot jelenteni fognak, a visszaeső szabálysértők esetében pedig akár 300 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Az intézkedések célja, hogy megvédjék a lakosság egészségét és csökkentsék a levegőszennyezést, ami a tiltott anyagok égetése során keletkezik.

Mi számít tiltott égetésnek?

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal állásfoglalása szerint a háztartásokban keletkező hulladékok közül kizárólag a papírt és a veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen faanyagot szabad felhasználni tüzelőanyagként. Ez azt jelenti, hogy a vegyes tüzelésű kazánokban a papíron és a kezeletlen fán kívül csak szénnel, brikettel, pellettel és faforgáccsal szabad fűteni. A tiltott anyagok listája azonban hosszú, és ezek égetése szigorúan tilos:

  • Műanyag flakonok, textíliák, hungarocell.
  • Kezelt faanyagok (pl. festett, lakkozott, mázolt bútorlapok).
  • Bontott építési anyagok (ajtó- és ablakkeretek, laminált padló).

Miért veszélyes a tiltott hulladékégetés?

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és más szakhatóságok is rendszeresen felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a háztartási hulladékok égetése nemcsak környezetszennyezést okoz, hanem az egészségre is káros lehet. A nem megfelelően megválasztott tüzelőanyagok miatt mérgező anyagok szabadulhatnak fel, amelyek bekerülnek a levegőbe, így nemcsak a családtagok, hanem a környékbeli lakók egészségét is veszélyeztetik.

Ráadásul a nem megfelelő tüzelés a kéményben is problémákat okozhat: a lerakódott korom és kátrány könnyen tüzet okozhat, és a lakástüzek száma télen jelentősen megemelkedhet.

Mit tegyünk, ha tiltott hulladékégetést észlelünk?

Aki szabálytalan hulladékégetést tapasztal a környezetében, az a helyi járási hivatalnál tehet bejelentést. A hatóság minden ilyen esetet kivizsgál, és helyszíni ellenőrzést tart. Fontos kiemelni, hogy a bejelentők személyes adatai védettnek számítanak, így azok kizárólag a bejelentés alapján induló eljárás során kerülhetnek az illetékes szervhez.

Az első alkalommal figyelmeztetés, de ismétlés esetén jön a bírság!

Amennyiben a tiltott tüzelőanyag égetése első alkalommal történik meg, a hatóság általában csak figyelmeztetést ad, és tájékoztatást nyújt a szabályos tüzelésről. Az ismételt jogsértés esetén azonban a büntetés mértéke már 75 ezer forinttól akár 300 ezer forintig terjedhet, és a hatóság mérlegeli a szabálysértés súlyosságát, annak időtartamát és ismétlődését is.

A tiltott égetés fő oka a kiszolgáltatottság

A hatóságok szerint a legtöbben nem tudatlanságból égetnek hulladékot, hanem kényszerhelyzetből. A fűtési költségek megugrása és a megfelelő tüzelőanyagok beszerzésének nehézségei sokakat rábírnak arra, hogy olcsóbb, de veszélyes megoldásokhoz nyúljanak. Ezek az anyagok azonban komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, főleg az idősekre és a gyerekekre.

Hogyan fűtsünk biztonságosan?

A legjobb megoldás a száraz, kezeletlen tűzifa használata, amely megfelelő hőmérsékleten ég el, és hosszú ideig biztosítja a meleget. Érdemes előre gondoskodni a megfelelő tüzelőanyag-beszerzésről, valamint a kémények rendszeres tisztításáról és karbantartásáról is. A tüzelési szezon kezdetén mindenképpen ellenőriztessük a kémény állapotát és a fűtési rendszer megfelelő működését, hogy elkerüljük a tűzeseteket.

Ne kockáztassuk az egészségünket és a környezetünket!

A téli fűtés kérdése sok háztartásban komoly fejtörést okoz, de nem érdemes a rövid távú megoldásokkal kockáztatni. A tiltott hulladékok égetése nemcsak jogi következményekkel jár, hanem hosszú távon is káros hatással lehet az egészségre és a környezetre. Tartsuk be a szabályokat, és válasszunk biztonságos tüzelőanyagokat!

Tóthné Katica

Blogger, természetkedvelő és recept fanatikus.

Ez is érdekelhet

error: :(