3 liter tejből egy kilogramm sajtot készítek: ízletes, természetes és vegyszermentes! Sokan kérték már a receptet, így most megosztom!

3 liter tejből egy kilogramm sajtot készítek: ízletes, természetes és vegyszermentes! Sokan kérték már a receptet, így most megosztom!

A házi sajtkészítés igazi művészet, de nem kell profi sajtmesternek lenned ahhoz, hogy otthon is elkészíthesd ezt az ízletes, természetes sajtot. Csak néhány alapanyagra van szükséged, és pár egyszerű lépést kell követned. Sokan kérdezték már tőlem a receptet, mert a végeredmény mindenkit lenyűgözött. Ezért most megosztom veletek ezt a könnyű, de nagyszerű módszert, amellyel 3 liter tejből akár 1 kilogramm friss, házi sajtot készíthetsz.

Hozzávalók

  • 3 liter friss tehéntej
  • 4 tojás
  • 400 g tejföl (min. 20%-os zsírtartalmú)
  • 1 teáskanál só

Elkészítés lépésről lépésre

  • Készítsd elő a tejet: Öntsd a 3 liter tejet egy nagy, tiszta fazékba. Fontos, hogy friss tej legyen, mivel ez nagyban befolyásolja a sajt minőségét. Lehetőleg házi tejet használj, de jó minőségű bolti tej is megfelel.
  • Készítsd el a tojásos-tejfölös keveréket: Egy külön tálban verd fel a 4 tojást, majd add hozzá a 400 g tejfölt és az 1 teáskanál sót. Keverd jól össze, hogy egy sima, homogén keveréket kapj.

  • Öntsd hozzá a tejhez: A tojásos-tejfölös keveréket lassan öntsd hozzá a tejhez, miközben folyamatosan kevergeted. Fontos, hogy alaposan elkeverd, hogy minden hozzávaló szépen összedolgozódjon.
  • Melegítsd fel a keveréket: Helyezd a fazekat közepes lángra, és lassan melegítsd fel a keveréket. Folyamatosan kevergesd, hogy elkerüld a leégést. Addig melegítsd, amíg a tej ki nem csapódik, és túrószerű darabok nem jelennek meg. Ez általában 20-30 percet vesz igénybe.
  • Szűrd le a túrót: Amikor a savó különválik a túrótól, egy tiszta, több rétegben összehajtott gézt tegyél egy szűrőbe, és lassan öntsd bele a keveréket. Hagyd, hogy a savó lecsöpögjön, és csak a túrószerű massza maradjon a gézben.
  • Formázd a sajtot: A gézben lévő túrós masszát alaposan nyomkodd ki, hogy minél több savó távozzon belőle. Ha szükséges, helyezz egy nehezéket a gézre (például egy súlyos tálat), és hagyd állni 6-8 órán át. Ezalatt a sajt szépen összeáll és megszilárdul.
  • Tárolás: Miután a sajt megszilárdult, vedd ki a gézből, és helyezd hűtőbe. A sajt azonnal fogyasztható, de pár nap hűtés után még ízletesebb lesz. Ízlés szerint fűszerezheted is, például fokhagymával, zöldfűszerekkel vagy pirospaprikával.

Miért szeretem ezt a receptet?

Ez a recept fantasztikus, mert teljesen természetes alapanyagokat használ, nincs szükség semmilyen vegyszerre vagy tartósítószerre. A tej, tojás, tejföl és só tökéletes kombinációja gazdag és krémes ízt ad a sajtnak. Nem csak finom, de tudod, mi van benne, hiszen te készítetted el! Az elkészítése egyszerű, és nem igényel bonyolult eszközöket, így bárki könnyen kipróbálhatja otthon.

Tipp

Kísérletezz a fűszerekkel! Ha szereted a különleges ízeket, apróra vágott fokhagymával, friss zöldfűszerekkel vagy akár dióval is feldobhatod a sajtot, hogy még egyedibb legyen. Az így készült sajt tökéletes kiegészítője lehet bármely étkezésnek, és garantáltan mindenkit lenyűgöz.

Próbáld ki te is ezt a receptet, és lepd meg családodat vagy barátaidat ezzel az ízletes, házi készítésű sajttal! Hidd el, nem fogod megbánni, és sokan fogják kérni tőled a receptet.

Tóthné Katica

Blogger, természetkedvelő és recept fanatikus.

Ez is érdekelhet

error: :(