Nagyapám árulta el ezt a titkot: ezért kell ősszel elültetni a burgonyát

Miért érdemes ősszel burgonyát ültetni?

  1. Gyorsabb növekedés a tavaszi ültetéshez képest
    Az ősszel ültetett burgonya előnyt élvez a vegetációs időszakban. A gumók nyugalmi állapotban maradnak a téli hónapok alatt, de amint a talaj tavasszal felmelegszik, azonnal növekedni kezdenek. Míg a tavaszi ültetésnél várni kell a megfelelő talajhőmérsékletre, az ősszel ültetett növények már megkezdik a gyökérzetük kialakítását, és a meleg idő beköszöntével gyors növekedésbe kezdenek. Ez legalább két hét előnyt jelent a tavaszi ültetéssel szemben.
  2. Az időjárás nem jelent akadályt az ültetéskor
    Tavasszal az időjárás gyakran kiszámíthatatlan: esők, viharok vagy akár havazás is előfordulhat, amelyek akadályozhatják az ültetést. Ha az időjárás nem kedvező, a talaj akár hetekig is túl nedves maradhat, ami hátráltathatja a munkát. Ősszel viszont ez a probléma nem merül fel, mivel a gumók már a földben vannak, és a tavaszi esők inkább a növekedést segítik, nem pedig az ültetést késleltetik.
  3. Korábbi betakarítás
    Az ősszel elültetett burgonya gyorsabban érik be, így a betakarítást is hamarabb kezdhetjük. Ez lehetővé teszi, hogy az első termést már a nyár elején betakarítsuk, és akár egy második ültetést is végezhetünk, amely őszre újabb termést hozhat.
  4. Kevesebb rovar, kellemesebb ültetés
    Ősszel, amikor már hűvösebb az idő, kevesebb bosszantó rovar, például szúnyog zavarhatja meg a munkát. Ez az évszak sokkal kellemesebb lehet az ültetéshez, mint a melegebb, nyári hónapok.

Hogyan ültessük a burgonyát ősszel?

Tavasszal gyakran kisebb darabokra vágjuk a gumókat, hogy több növény fejlődjön belőlük, azonban ősszel érdemes egészben ültetni őket. A kisebb darabokra vágott burgonyák nagyobb eséllyel rothadnak el a téli hidegben, míg az egész gumók nyugalmi állapotban vészelik át a hideg hónapokat.

Fontos, hogy a burgonyák kemények és egészségesek legyenek, ne mutassanak rothadás vagy betegség jeleit. Az ideális méret legalább akkora, mint egy tyúktojás, hiszen a nagyobb gumók több energiával látják el a növényt a növekedéskor. Bár sokan nem szívesen ültetik el a nagyobb méretű burgonyákat, mivel inkább fogyasztásra tartják meg őket, a nagyobb gumók termékenyebbek, és bőségesebb termést hoznak.

A terület előkészítése is nagyon fontos. A vastagon mulcsozott talaj a legjobb megoldás, mivel könnyen félrehúzható, hogy helyet készítsünk az ágyásoknak. A gumókat körülbelül 15-20 cm távolságra ültessük egymástól, majd fedjük be a talajt 2-5 cm vastag réteg komposztált faforgáccsal kevert trágyával, amely tápanyagot biztosít a növényeknek.

Végül a barázdákat további 10 cm vastagon borítsuk be faforgáccsal, amely védelmet nyújt a fagyok és a hideg ellen a tél folyamán. Ez a módszer biztosítja, hogy a burgonyák biztonságosan pihenjenek a földben a hideg hónapok alatt, és tavasszal erőteljes növekedésnek induljanak.

Tóthné Katica

Blogger, természetkedvelő és recept fanatikus.

Ez is érdekelhet

error: :(