Csinos házikót csinált a rozoga viskóból Endre, most lebontatja vele a hivatal

Endrének, aki Balatonakarattyán újította fel régi, romos házát, most le kell bontania az általa gondosan felépített házikót – írja a Blikk

A történet két évvel ezelőtt kezdődött, amikor Endre és családja megvásárolta a balatonakarattyai telket, amelyen egy régi, 54 négyzetméteres ház állt. Az eredeti terv az volt, hogy egy önálló, könnyűszerkezetes házat építenek az ingatlanra, amelyet az eredeti alapokra helyeztek el. A statikus szakértői véleménye szerint a ház szerkezete annyira rossz állapotban volt, hogy felújítani nem lehetett, így a bontás és az új épület felállítása tűnt a legjobb megoldásnak.

forrás: Blikk

Endre szerint minden szükséges lépést megtettek, hogy a jogszabályokat betartsák. A telek tulajdoni lapján az szerepelt, hogy az ingatlan építési telek, ezért nem számítottak arra, hogy engedélyekkel kapcsolatos problémák merülnek fel. A felújítás során ráadásul az új épület még kisebb is lett, mint az eredeti, így minden a tervek szerint haladt – egészen addig, amíg meg nem jelentek a hatóságok.

forrás: Blikk

2023 közepén az építésügyi hatóság emberei megszüntették a munkálatokat, és vizsgálatot indítottak. Kiderült, hogy a telek valójában véderdő besorolású, amelyre szigorúbb építési szabályok vonatkoznak, mint egy normál építési telekre. Endréék erről a besorolásról nem tudtak, mert a tulajdoni lapon nem szerepelt. Bár próbáltak fellebbezni és jogi úton harcolni, a hatóság végül bontási határozatot hozott.

Endre nem adja fel könnyen, ügyvédhez fordult, és ha kell, a Kúriáig is elmegy, hogy igazát bizonyítsa. Állítása szerint minden törvényi előírást betartottak, és az önkormányzat is tisztában volt azzal, hogy az ingatlanon építmény áll, hiszen évek óta fizeti az építményadót. Az építésügyi hatóság azonban nem adott megnyugtató választ, és az ügy továbbra is rendezetlen.

Tóthné Katica

Blogger, természetkedvelő és recept fanatikus.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: :(