Fontos hír jött az óraátállításról, ami minden magyart érint

Az óraátállítás kérdése évek óta visszatérő téma Magyarországon és az Európai Unióban is. Sokakat érdekel, mikor lesz a következő óraátállítás, és mi a helyzet az esetleges eltörlésével. Ebben a cikkben összefoglaljuk az ezzel kapcsolatos legfrissebb információkat.

Mikor lesz a következő óraátállítás?

A következő óraátállítás 2024-ben lesz esedékes. A téli időszámításra való átállás 2024. október 27-én történik, amikor hajnali 3 órakor az órákat vissza kell állítani 2 órára. Ezzel egy órával több alvást kapunk, de a nappalok korábban sötétednek. Az előző, 2024-es tavaszi óraátállítás során március 31-én állítottuk előre az órákat.

Miért van szükség óraátállításra?

Az óraátállítás célja eredetileg az volt, hogy a napfényes órák jobb kihasználása révén energiát takarítsunk meg. Az első világháború idején vezették be, majd a második világháború alatt is alkalmazták, végül pedig a 1970-es évek olajválsága után ismét előtérbe került.

Az utóbbi években azonban egyre több bírálat éri az óraátállítás rendszerét. Kritikusok szerint az energiamegtakarítás elhanyagolhatóvá vált, miközben az átállítás sok ember számára okoz egészségügyi problémákat. Sokak panaszkodnak arra, hogy az alvásritmusuk felborul, és nehézségeik vannak az átállással, különösen a tavaszi óraátállítás során.

Mikor törölhetik el az óraátállítást?

Az Európai Unióban 2018-ban kezdődött meg a hivatalos vita az óraátállítás eltörléséről. Az Európai Parlament 2019-ben megszavazta, hogy az uniós tagállamoknak el kell dönteniük, maradnak-e a nyári vagy a téli időszámításnál. Az eredeti terv szerint 2021-től már nem lett volna szükség óraátállításra, azonban a koronavírus-járvány, illetve a tagállamok közötti egyeztetések elhúzódása miatt ez az intézkedés egyelőre nem lépett életbe.

A legutóbbi hírek szerint a döntés továbbra is késlekedik. A tagállamoknak egyet kellene érteniük abban, hogy melyik időszámítást válasszák állandóra, mivel fontos, hogy a szomszédos országok között ne legyen időzóna-különbség. Magyarország egyelőre nem hozott végleges döntést arról, hogy a nyári vagy a téli időszámítást részesítené előnyben.

Mi várható a jövőben?

Bár az óraátállítás eltörléséről szóló vita nem zárult le, egyre több ország támogatja a változtatást. Ha a döntéshozók egyetértenek, lehetséges, hogy az elkövetkező években végleg megszűnik az óraátállítás, és Magyarország is állandó időzónában marad.

Ha ez bekövetkezik, a magyaroknak el kell majd dönteniük, hogy a nyári vagy a téli időszámítást szeretnék-e megtartani. A téli időszámítás a jelenlegi „normál idő”, amely közelebb áll a természetes napkelte és napnyugta ciklusához, míg a nyári időszámítás hosszabb esti világosságot biztosít.

Összegzés

Az óraátállítás kérdése egyelőre nem dőlt el véglegesen, de az európai és magyarországi döntéshozók továbbra is dolgoznak azon, hogy egy mindenki számára megfelelő megoldást találjanak. A következő óraátállítás 2024. október 27-én lesz, de nem kizárt, hogy néhány éven belül az utolsó ilyen alkalomra kerül sor.

Tóthné Katica

Blogger, természetkedvelő és recept fanatikus.

Ez is érdekelhet

error: :(