Mit érdemes felhalmozni: Ezek az élelmiszerek megfelelő csomagolás esetén a száraz élelmiszerek több mint 20 évig eltarthatóak! 

A gazdasági helyzet ismét instabillá vált. Az infláció fenyeget, az élelmiszerárak emelkednek, és egyes termékek hiánycikké válnak. Ez sokak számára a régi idők gazdasági nehézségeit idézi. Ilyen körülmények között a pénz (forint) megtartása nem biztos, hogy a legjobb megoldás, érdemes inkább valamilyen anyagi értékbe fektetni. Sokan ingatlant, aranyat vagy devizát vásárolnak, de az átlagemberek gyakran élelmiszerekkel igyekeznek biztosítani magukat a gazdasági sokkok idejére. Nézzük meg, mely gabonafélék tarthatók el a leghosszabb ideig.

Tartósan tárolható gabonák

Konzervételek, valamint só és cukor esetében egyértelmű, hogy hosszú ideig eltarthatóak, még a lejárati időn túl is. Most azonban inkább a gabonafélékre koncentráljunk.

A hosszú távú tárolásra a legalkalmasabbak az alacsony zsírtartalmú gabonák. Ilyen például a rizs. A legegyszerűbb és legolcsóbb rizs, akár parboiled vagy más különleges kezelés nélkül, hosszú ideig eltartható. A hosszúszemű rizs a tárolás bajnoka, de a hagyományos kerek szemű rizs is nyugodtan tartható pár évvel a lejárati idő után.

A hajdina és a lencse szintén eltartható 2-3 évig a lejárati idő után, anélkül hogy minőségük romlana. A tészták pedig akár 5 évig is megőrzik táplálkozási értékeiket.

Külön figyelmet érdemel a bab, amely akár 10 évig is eltartható anélkül, hogy elveszítené táplálkozási értékét! A történelem során éhínségek idején ezt a hüvelyest termesztették leginkább. Fontos azonban, hogy a babot megvédjük a kártevőktől, például a babzsizsiktől. Ezt úgy tehetjük meg, hogy üveg edényben tároljuk, fedővel lezárva, vagy egy kevés száraz kaprot, fokhagymát, esetleg hamut adunk hozzá.

Fontos tárolási tippek

Bármely gabonafélét, amelyet hosszú ideig szeretnénk tárolni, érdemes újracsomagolni. A gyári csomagolásokon ugyanis lehetnek apró szellőzőnyílások, amelyek levegőt engedhetnek be, ezáltal elősegítve a tápanyagok oxidációját és az avasodást, illetve lehetőséget adva a rovarlárvák behatolására.

Az újracsomagolt gabonát légmentesen zárjuk le, és ha van rá lehetőség, fagyasszuk le néhány napra. A mélyhűtött gabonák évekig eltarthatók!

Egy másik kiváló és megbízható módszer a gabonák tárolására a műanyag palackok használata. Ez valóban ideális megoldás.

Gabonák, amelyek nem tárolhatók hosszú ideig

Vannak azonban olyan termékek, amelyeket nem érdemes raktározni nehéz időkben. Ilyen például a liszt, amely gyorsan avasodik és gyakran fertőződik meg bogarakkal, molyokkal és paraziták lárváival. A búzadara sem alkalmas hosszú távú tárolásra hasonló okokból.

A zabpehely, köles és szója magas zsírtartalma miatt gyorsan avasodik és megromlik. Hasonlóan rövid ideig tárolható a hántolt borsó is.

Gazdasági instabilitás idején különösen fontos a megfelelő élelmiszerek kiválasztása és tárolása. Az alacsony zsírtartalmú gabonafélék, mint a rizs, hajdina és lencse, hosszú ideig eltarthatók, és hasznos tartalékot jelenthetnek nehéz időkben.

Ön raktároz el otthon élelmiszert?

Tóthné Katica

Blogger, természetkedvelő és recept fanatikus.

Ez is érdekelhet

error: :(