Úgy néz ki idén elmarad a tél! Nézd mit mondanak a szakértők:

Az idei télre vonatkozó előrejelzések nem kecsegtetnek túl sok jóval azok számára, akik szeretik a havat és a hideget. Az ECMWF legfrissebb modellezései alapján úgy tűnik, hogy Magyarországon és Európa nagy részén a tél szokatlanul enyhe és száraz lesz. Bár sokan reménykednek abban, hogy decemberben fehérbe borul a táj, a tudományos előrejelzések szerint erre kicsi az esély.

A klímaváltozás hatásai évről évre egyre szembetűnőbbek. A nyarak forróbbak, a telek pedig enyhébbek lesznek, ami nemcsak az időjárás szokatlanságában, hanem az élet minden területén megmutatkozik. A mezőgazdasági termelés, az ivóvízkészletek és az energiafogyasztás mind-mind érzékenyen reagál ezekre a változásokra.

Magyarország sem marad ki ebből a trendből. Az előrejelzések szerint nemcsak a karácsony lesz fekete, hanem az egész téli időszak is hómentes maradhat. A csapadék valószínűleg eső formájában érkezik majd, ami tovább erősíti azt a tendenciát, hogy a tél valóban elmarad.

A népi hiedelmek sem kecsegtetnek jobbal: idén a gólyák szokásos időben indultak el, ami enyhe telet jelez előre. Bár sokan szkeptikusak a meteorológiai előrejelzésekkel kapcsolatban, úgy tűnik, idén tényleg nem érdemes nagy havazásra készülni.

Ezek a változások arra figyelmeztetnek minket, hogy sürgősen tennünk kell valamit a klímaváltozás megfékezésére. A tél elmaradása nemcsak az ünnepek hangulatát befolyásolja, hanem hosszú távon komoly gazdasági és környezeti problémákat is okozhat. Ideje felkészülni arra, hogy a hagyományos tél, amit eddig ismertünk, lassan a múlté válik.

forrás

Tóthné Katica

Blogger, természetkedvelő és recept fanatikus.

Ez is érdekelhet

error: :(